Рушник – оберіг мого роду

09.01.2015 14:00

Тематична виховна година «Рушник – оберіг мого роду»

Мета:   1. Поглибити знання студентів про художню творчість нашого народу.

              2. Виховувати у студентів національну гордість, повагу і шану до

                  культури  українського народу.

              3. Навчити розуміти і шанувати цінності, якими пишається наш народ.

 

Місце проведення:  аудиторія 36, корпус 2.

Оснащення: вишиті рушники.

Присутні: керівник групи, студенти 11-АМ групи          

            Приміщення, де проводиться тематична виховна година, святково прикрашене вишитими рушниками. На столі – колоски пшениці, кетяги калини на вишитому рушникові.

 

Вступне слово керівника групи:

Шановні студенти. Ми щасливі, що народилися і живемо на такій благословенній землі, як наша славна Україна. Тут жили наші прадіди і діди, живуть наші батьки, тут коріння нашого народу. І де б ми не були, всюди відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємось, відчувши рідне слово.

З давніх- давен  домівку кожного українця прикрашали вишиванки, а саме вишиті рушники. Вони супроводжували українця протягом всього його життя. Рушник для кожного українця завжди вважався оберегом.  Рушник подавали сватам, на рушник ставали наречені на весіллі, рушником з хлібом і сіллю зустрічали і сьогодні зустрічають дорогих гостей. Сьогодні ми познайомимося з прадавньою культурою нашого народу і дізнаємось, що ж означають узори на українських рушниках, бо на рушниках народні майстрині вишивали все, що нагодує, обігріє і обереже. Адже для того, щоб прочитати народні візерунки-символи, не досить уміти вишивати, для цього потрібні знання з історії, філософії, фольклору та етнографії, щоб розкрити ставлення українця до таких філософських  категорій, як Всесвіт, життя на Землі, народження, смерть, осмислення свого місця та покликання.

Сценарій: Сценарій.pdf (611246)